Lopprapport Ironman Maastricht 2016

Så varför gör man en Ironman till?

För att hitta motivation till träning och för att få gå i mål!

image

Vi kommer ner till Maastricht på kvällen tre dagar före start, det är väldigt skönt att ha två dagar på plats.

image

Första dagen springer vi sex kilometrar på löparbanan, den är inte platt, men väldigt fin. Sedan hämtar vi nummerlapparna, shoppar lite och går på raceinfomötet, Ironmanorganisationen är bra på att skapa stämning.

image

Andra dagen cyklar vi två mil på banan med två av dom tuffare stigningarna, skönt var dom inte värre än såhär tänker jag. Vi klagar lite på att vägarna är ojämna och guppiga och hoppas att detta är den sämsta biten av banan.. (det visade sig att det var den bästa)

Tidig kväll checkar vi in alla våra saker, dubbelkollar allt två gånger, tur var det, jag hängde mina påsar på 346 istället för 364, phu!

image

Sista kvällen innan tävling, jag tro på att vara som vanligt, drack ett glas vin till maten, hängde i soffan, försökte att inte bli nervös eller snarare ångestfylld och hoppade i säng som jag brukar, ställde klockan på 4:57 och somnade gott!

Raceday!!

Vaknar innan klockan och hör hur Jonas är igång med frukosten, vi har våra roller i ”Ironmanfamiljen” han har satt på Kenta på repeat, Just i dag är jag stark! Härligt nu börjar stämningen komma krypandes.
Vi får skjuts bort till starten av Mias pappa Arne och är på plats enligt plan 5:45. Vi har en timma på oss innan dom stänger växlingsområdet för att gå till simstarten.

image

Fyller cykeln med energi, kollar påsarna, tar ut ett riktmärke för att hitta cykeln lätt och kryper i simdräkten.

Simstart!

Det är en rullande start ner i floden Maas, Mia, Jogmar och jag ställer oss på beräknad simtid 1:10, jag har ångest och undrar över varför vi gör detta, aldrig mer!
Sedan börjar speakern dra igång publiken, dra igång oss och drar igång musiken!
Nu kommer tårarna, vi kramas och önskar varandra lycka till jag är tacksam över att jag vågar och kan…

image

Simningen går fantastiskt bra, vattnet är mycket fräschare än förväntat och sikten är säkert en armlängd och lite till, det är lätt att navigera och jag hittar bra fötter att ligga på med jämna mellanrum, ungefär halvvägs går man upp på en landremsa för att sedan vända tillbaka ner mot stan, ser Mia precis framför mig, nu kör vi! Armarna ska vi inte använda mer idag…

Upp ur vattnet och växlar till cykel båda vaderna krampar när jag drar av mig dräkten, ajajaj

Cyklar ut på banan och kommer till den delen vi provcyklat, detta var den finaste delen trots backarna, här susar Mia förbi!

Cyklingen beskrivs bäst upp, ner och en nittio graders kurva på det, oops höll på att glömma alla gupp och vägskarvar. Det börjar regna och jag tänker på Vättern, det blir en riktig grisfest! Som tur är slutar det regna ganska snart.
På väg ut på varv två kommer två tjejer i samma agegroup och kör om mig, tappar lite lusten, hänger på den ena tjejen och vi blir nästan lite kompisar, tar det lugnt, njuter av landskapet.

image

Sex mil kvar, härligt en tisdagsrunda. Kör om min nyvunna vän för att sedan bli omkörd någon mil innan växling. Fascinerad över att 18 mil är gjorda växlar jag till löpning, kommer ut samtidigt som min cykelkompis, hon springer fortare än mig. Vi önskar varandra lycka till, älskar att man hejar så på varandra i den här sporten.

image

Löpningen börjar bra, vet att vår alldeles egna hejarklack står efter ca fem kilometer, Mias familj och Mias mor och far, underbart med en egen liten klack.
Många gånger möter man varandra hela tiden på löpningen i en Ironman men så är det inte här, det är bara på några få ställen vi gör det, hoppas så på att få se mina vänner.

image

Ser Mia direkt på första varvet, men nej hon haltar! -Hur är det? -Inte bra, det gör ont som fan! Jag har vurpat på cykeln oxå… Mer hinner vi inte säga.

image

Sedan möter jag Jonas, -Just idag är jag stark vrålar han, vi gör high five!
Första varvet känns bra, sedan blir det bara tuffare och tuffare. På väg ut på tredje varvet ser jag Mias rygg, jag ser hur hon sliter och lider, hon gör high five med några barn i publiken. Jag börjar gråta, är det värt det, båda gråter när jag passerar, springer om av helt fel anledning, Mia har skadat sin fot och har ont i höften, ska vi gå sista två varven tillsammans tänker jag.

Jag har lovat mig själv att springa hela maran så jag fortsätter. Man får prata mycket med sig själv för att inte ge upp, depåerna kommer tätt och kilometer för kilometer betas av.

image

Möter Lidberg han är oxå plågad.

image.jpg

Möter Jogmar, ser som vanligt sjukt lätt ut när han springer.
Sista varvet i Barcelona var som en spurt, sista varvet i Maastricht var supertufft! I Barcelona spurtade jag sista fem kilometrarna, i Maastricht spurtade jag sista 500 metrarna!

image

Målgången i Maastricht var magisk! Solen sken, publiken jublade! Johanna you are an Ironman!

image

Jogmar och Lidberg har gått i mål precis innan mig, Jonas är nyduschad och har fått massage. Det blir gråt och kramkalas och nu väntar vi på Mia! Vi behöver inte vänta särskilt länge, alla är i mål men det är ett sargat gäng.

image

Jonas och Mia haltar och Lidberg är helt yr och får läggas in i sjuktältet med dropp, vätskebrist.

image

Vi dricker öl och käkar pasta, detta är det bästa med loppet, att få sitta med sina vänner, höra allas historier och njuta av att vi alla gått i mål!

Att kvala till Hawaii var inte ens nära men jag är otroligt glad ändå, inser att om man ska lyckas med det måste man träna mer och hårdare och varför tränar jag?
Jag tränar för att få uppleva, att få vara ute i naturen, att få ha en stark kropp och för att få hänga med alla fantastiska människor.

Jag tackar Maastricht för några otroligt fina dagar, så mysig stad. Publikstödet var magiskt, Maastrichtborna hade klätt upp sig och satt med dukade bord och hade fest, ett gäng hade värsta discotältet och inne i city var det fullsatt! Vi får se om Kalmarborna slår det nästa år….

Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s